Villa MQ

Tremelo, Belgium

This spacious villa is situated in Tremelo (BE), on a large terrain surrounded by pines. The house was designed for a couple (with two children) that wanted something “special”.
Taking in account the building regulations, we started sculpting the house around the desired programs, playing with the fundamental architectural elements and principles (form, space,...), taking away the usual references by using curved walls, different ceiling heights, light,...

Photos by Tim Van de Velde en Philippe van Gelooven

The flowing lines of the plan unfold across five split-levels. The entrance of the house, which is half a level lower than street level, is reached by way of a slope within a concrete framework in an artificial landscape. Although the programs blend into each other, natural light provides a unique atmosphere at every level: the continuous dispersion of light on the curved walls emphasizes the impalpable framework. The sloping balustrade that consists of parabolic cables intensifies the interweaving of the different spaces. On the next level we find the kitchen, connected to the garden, and the slope towards the living room. An elongated cupola in the sloping ceiling / roof points the way to the highest zone, that of the children’s rooms. On this level, we also find the bathroom as a natural result of all preceding choices.

TRML172.jpg

The space squeezes itself through the taille (the circulation space), accelerates temporarily (the stairs as connections between the levels), only to expand again, enhancing the dramatic effect. The visual language is characterized by emotion and lively agility. The views that are wrenched away from the fixed grid are nonetheless clearly framed and pushed toward the back. This emphasizes the organic forms.

TRML280.jpg

"I love Belgium" about Villa MQ

"We are always on the lookout for exciting examples of Belgian architecture.

Introducing Office O Architects’ creation that revolutionizes residential living: Villa MQ.

Among the countryside of the city of Tremelo lies Villa MQ. It was commissioned by a family that wanted something “special”—and the architects definitely delivered.

On the outside, it captures modern art's essential look with its beautiful swirl of clean concrete. Its shape pulls you in and mesmerizes as it cuts through the sky smoothly. It appears to be sitting on its own pedestal, but in reality the building has many split-levels that cut into the ground.

 

Aesthetically it resembles a

monument to family life.

I LOVE BELGIUM about Villa MQ

 

The building continues to bend and fold by the back. It hints that it is actually a home with its wide windows displaying large open rooms. Inside you can see its unique interior. Each floor of the house swerves down and are connected by shallow stairs with parabolic wire designs.

The use of lighting also adds another dimension to this house. Lights in the walls guide your eyes through the house's curves while skylights allow natural illumination to create its own twists and turns on the walls. Even the outside interacts with lighting in a dynamic way.

 

Villa MQ is enthralling.

It’s smooth, clean, futuristic and innovative."

I LOVE BELGIUM about Villa MQ

TRML408.jpg

The seemingly lifted volume causes a feeling of massive zero gravity. Life unfolds, turned away from the street and oriented towards the gardens. The artificial landscape that is created inside is well defined and flows back to the surrounding lawn.


 

Organische woonsculptuur

DECORS  tekst door Thijs Demeulemeester 

Een vrijstaande villa in Tremelo valt op door zijn vloeibare architectuur, sensuele blinde façade en ongewone circulatie. Een – voor Belgische normen- ongewone realisatie van Office O uit Gent.

Een villa die er niet uitziet als een gezinswoning. Een huis met de allures van een voetbalstadion. Een statement van organische architectuur. De drieledige opdracht van de Tremelose bouwheer voor architectenbureau Office O was - op zijn zachtst gezegd - ongewoon. Compleet onbelgisch ook: het staaltje van vloeiende architectuur kent in ons land voorlopig geen gelijke. Lange tijd was er sprake van dat Zaha Hadid voor een Brusselse bouwheer een ‘organische’ privéwoning zou bouwen. Maar uit dat project is inmiddels de stekker getrokken wegens ‘niet realiseerbaar’. Het Gentse architectenkantoor Office O was, na een lang zoekproces, het enige bureau dat in Tremelo ook effectief de ontwerpuitdaging aandurfde. ‘Waarom moet een huis altijd rechte hoeken hebben? Als die vloeiende lijnen kunnen in een stationsgebouw van Santiago Calatrava of een museum van Zaha Hadid, waarom dan niet in een huis?,’ aldus de bouwheer, die sinds dit voorjaar met zijn gezin zijn intrek nam in het ongewone huis.   

In deze woning is haast geen enkele muur recht. Ook de plafonds volgen de curves van het ontwerp. De functies zijn ondergeschikt aan de organische lijnen van de sculptuur. ‘Waarom moet je een klassiek huis tekenen met een zadeldak, als je ook iets vloeienders kan bedenken? Zolang het aan de stedenbouwkundige voorschriften voldoet, is er veel mogelijk,’ zegt Munters.   

TRML254.jpg
28 kopie.jpg

Viewmasters
Als we de woning aan de achterkant bekijken, is het verrassingseffect compleet. We zien een sensuele curve met een knik, die eerder doet denken aan de artistieke beeldtaal van Henry Moore, Jean Arp of Barbara Hepworth, dan aan een klassieke woonvorm, bedacht door een architect. De woning lijkt wel een elegant lichaam, met een smalle taille. Opvallend zijn de twee periscopische ‘viewmasters’ op de verdieping, die elk naar een andere kant gericht zijn. Achter de hoge ramen links ligt de zithoek. Half ondergronds in het kunstmatige heuveltje zit de master bedroom met aanpalende badkamer. Rechts herbergt het uitstekende volume de drie kinderkamers. Die kijken uit op een bosrijk gebied. Onder de forse uitkraging van de ‘kindervleugel’ ontstaat een natuurlijke schaduwzone aan de keuken. ’s Zomers blokkeert de organische luifel het felste zonlicht, ’s winters staat de zon laag genoeg om tot in de keuken binnen te schijnen.

TRML356.jpg

Ook binnen bepalen organische lijnen zowel de circulatie als de functionaliteit. Ze komen overal terug in de muren, de indirecte LED-verlichting, de lichtstraat, de trap en de rest van het maatwerk. De rondingen zorgen voor een organische flow in de woning, waar de opeenvolgende ruimtes vernauwen en expanderen. Het verbindende element in het woonlandschap is de sculpturale trap, centraal in de woning, die fungeert als de ruggengraat van het huis. De treden lijken letterlijk wervels van een skelet. Ze zijn uitgewerkt in staal en op een helling gemonteerd. ‘We moesten de aparte treden netjes nummeren, want ze zijn allemaal op maat en dus verschillend. Er was maar één mogelijke volgorde. De balustrade maakten we ter plaatse met staalkabels, die de vijf split-levels als het ware visueel aan elkaar weven,’ zegt Magalie Munters.

Sexy monoliet
Formeel is de woning heel atypisch: speels maar tegelijk ook dwingend. Die dualiteit uit zich ook duidelijk in de inplanting op het langwerpige perceel. Vanop straatniveau is de gevel een sculpturale blinde muur, asymmetrisch met een zachte golving. In het verhoogde terrein maakten de architecten aan de voorkant maar één insnede: voor de ondergrondse garage en de verzonken inkom. Het smalle ronde bandraam net boven die garage is de enige hint naar bewoning. Geen enkel ander detail in de monolithische façade verwijst naar klassieke woonarchetypes.

De villa keert letterlijk de rug toe naar de rest van de klassiekere bebouwing in de nieuw aangelegde straat. In plaats daarvan richt de woonsculptuur zich expliciet naar de ruime tuin.

 

Selection Printed Press - Click to read pdf

 In English

In English

 In German

In German

 In Portugese (Brazil)

In Portugese (Brazil)

 In French

In French

 In Spanish

In Spanish

 In French

In French

 In Dutch (see above)

In Dutch (see above)

 In Chinese

In Chinese


Selection Digital Magazines - Click to read